Liian pehmeä patja: 5 eri merkkiä

Liian pehmeä patja

Kun puhutaan unen laadusta, yksi keskeisimmistä tekijöistä on patjan oikea kovuus. Liian pehmeä patja voi aiheuttaa useita eri oireita.

Liian pehmeä patjan käytön seurauksena esimerkiksi lantio ja olkapäät uppoavat liikaa patjaan, mikä johtaa selkärangan virheasentoon (Caggiari, G. ym. 2021). Tämä taas saa monilla aikaan esimerkiksi selkäkipuja.

Tässä artikkelissa käsittelemme, miten liian pehmeä patja voi vaikuttaa uneesi ja mitä voit tehdä parantaaksesi unenlaatuasi.

Tarkastelemme eri syitä, miksi patja voi tuntua liian pehmeältä, ja tarjoamme asiantuntijoiden neuvoja, miten voit tunnistaa ja korjata tämän yleisen ongelman.

Liian pehmeä patja – 5 yleisintä merkkiä

Liian pehmeä patja
Liian pehmeä patja voi vaikeuttaa nukahtamista

Käydään nyt läpi merkkejä, joista tiedät onko sinulla liian pehmeä patja.

1. Kipeän tai jäykän tuntuinen selkä

Yleisin liian pehmeän sängyn aiheuttama oire on jämäkkä ja kipeä alaselkä.

Tämä tapahtuu usein aamuisin heti herättyä, kun olet ollut sängyssä pitkään.

Vaikka alaselän kivun syitä on monia, jatkuva aamuinen särky ja kipu ovat yleensä selviä merkkejä siitä, että sänky on ongelman aiheuttaja.

2. Vaikeus nukkua ja saada unta

Satunnainen pyöriminen ja kääntyminen yöllä on tavallista, ja siihen voivat vaikuttaa stressi, ahdistus ja jopa huono terveys, jotka voivat aiheuttaa unettomuutta.

On kuitenkin huomioitava, että patjasi vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka kauan kestää tehdä olo mukavaksi yöllä.

Jos huomaat jatkuvasti liikuskelevasi ja muuttavasi asentoasi, se voi olla merkki siitä, että lihaksesi eivät pysty täysin rentoutumaan, mikä on selvä merkki siitä, että patjasi on liian pehmeä.

3. Kipeä kaula ja kipeät hartiat vatsallaan nukkumisen jälkeen

Vatsallaan nukkujien tulee olla erityisen tarkkana patjansa kovuuden suhteen.

Tämä johtuu siitä, että vatsallaan nukkuminen aiheuttaa jo itsessään ylimääräistä rasitusta niskalle, leualle ja yläselälle vartalon epäluonnollisen asennon vuoksi.

Jos nukut vatsallasi ja olet varma, että sinulla on oikeanlainen tyyny nukkuma-asentoasi varten, mutta koet silti niska- ja hartiasärkyä, se voi olla merkki siitä, että lantiosi uppoaa liian syvälle patjaan.

4. Vaikeus nousta ylös sängystä

Kun menet sänkyyn tai nouset siitä, kuinka vaikeaa se on? Jos huomaat, että tunnet itsesi “juuttuneeksi” sänkyysi ja sinulla on vaikeuksia päästä ylös ja pois patjalta, se voi olla merkki siitä, että sänkysi on liian pehmeä.

Tietyt erittäin mukautuvat materiaalit, kuten muistivaahto, voivat edistää tätä “juuttumisen” tunnetta, mutta jos koet tämän ongelman hybridi- tai tavallisessa- tai lateksivaihtoehtoisella vaahtopatjalla, se on hyvä merkki siitä, että patjan kovuus ei ole riittävä.

5. Vaikeus vaihtaa asentoa

Tämä kohta liittyy edelliseen kohtaan

Jos huomaat, että asennon vaihtaminen makuulla ollessasi on haastavaa, tai jos tunnet olosi loukkuun jääneeksi tai juuttuneeksi yhteen asentoon, se voi viitata siihen, että patjasi on liian pehmeä eikä tarjoa riittävästi vastetta liikkeisiin.

Tämä voi vaikeuttaa vapaata liikkumista unen aikana.


Miten saada liian pehmeä patja kovemmaksi?

Liian pehmeä patja

Käydään nyt läpi asioita joita voit tehdä, jos sinulla on liian pehmeä patja. Yleisesti ottaen selvästi tärkeintä on saada liian pehmeä sänky kovemmaksi, jotta siitä tulee sinulle paremman tuntuinen.

1. Vaihda patja

Vaihda vanha sänkysi. On suuri ero liian pehmeän nukkuma-alustan ja yksinkertaisesti liian vanhan patjan välillä.

Patjat yleensä pehmenevät ajan myötä, joten yli 7-8 vuotta vanha sänky on todennäköisesti vaihdon tarpeessa.

Jos olet vakuuttunut siitä, että patjasi on liian pehmeä eikä kyse ole iästä, saattaa olla myös aika harkita kovempaa patjaa.

2. Poista mahdollinen kosteus

Sänkysi voi muuttua pehmeäksi ilmasta imeytymän kosteuden vuoksi. Tämä on yleistä kosteilla alueilla tai jos asut lähellä rantaa.

Jos epäilet, että tämä saattaa olla ongelma, voit viedä sänkysi ulos ja asettaa sen aurinkoon kuivumaan päiväksi.

Tämän pitäisi paitsi tehdä patjastasi kovempi, myös auringonvalon tulisi tappaa kaikki bakteerit, homeet ja mikrobit, jotka ovat voineet syntyä kosteudesta.

3. Hanki päällyspatja

Saatat ajatella, että eikö patjansuojien ole tarkoitus tehdä sängyistä pehmeämpiä?

Mutta on olemassa paljon erinomaisia päällyspatjoja, jotka tekevät patjastasi jämäkämmän.

4. Vaihda makuuhuoneesi lämpötilaa

Jotkut materiaalit, kuten 100% muistivaahto tai ilmava polyuretaanivaahto, voivat olla lämpötilaherkkiä.

Jos jätät ne kylmään huoneeseen, ne voivat muuttua kovemmiksi. Olemme jopa kuulleet, että puhdas muistivaahto voi jäätyä kovaksi, jos se jätetään todella kylmään ilmastoon!

Kokeile säätää makuuhuoneesi termostaattia alemmaksi, tai jätä ikkuna auki ja käynnistä tuuletin nähdäksesi, tekeekö se sängystäsi hieman jämäkämmän.

5. Käännä patjasi

Joskus pelkkä sängyn kääntäminen niin, että kehosi raskaammat osat lepäävät eri kohdissa, voi auttaa.

Suosittelemme aina, riippumatta patjan tyypistä, että käännät sitä vuodenaikojen mukaan auttaaksesi ehkäisemään laskostumista tai painaumia.


Yhteenveto – Liian pehmeä patja

Yhteenvetona voidaan todeta, että “liian pehmeä patja” voi olla merkittävä tekijä huonolaatuisen unen ja erilaisten fyysisten vaivojen takana.

Tässä artikkelissa olemme käsitelleet, miten tunnistat liian pehmeän patjan ja mitä toimenpiteitä voit tehdä sen korjaamiseksi.

Toivottavasti olet saanut hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa, joiden avulla voit parantaa unenlaatuasi ja välttää liian pehmeän patjan aiheuttamat ongelmat ja valita itsellesi parhaan patjan.

Muista, että hyvä uni on terveyden ja hyvinvoinnin perusta, ja oikean patjan valinta on siinä keskeisessä roolissa.

Ukk

Patja on liian pehmeä, jos se ei tue kehoa asianmukaisesti, aiheuttaa selkä- tai niskakipua, tai jos uppoat siihen liikaa.

Kyllä, patja voi olla liian pehmeä, erityisesti jos se ei tarjoa riittävää tukea keholle, mikä voi johtaa epämukavuuteen ja unihäiriöihin.

Pehmeän sängyn saa kovemmaksi käyttämällä jämäkkää petauspatjaa, kääntämällä tai vaihtamalla patjaa, tai säätämällä huoneen lämpötilaa, jos patja on lämpötilaherkkä.

4 Kommenttia

  1. Hei !
    Millainen on jämäkkyyttä antava patjansuojus tai – topperi ? En ole kuullut topperistq koskaan – mikä se on ?
    Ostimme kalliin 180 cm leveän paksun sijauspatjan , joka onkin minulle hiukan liian pehmeä (SI- nivel vaivoja on muutenkin ) . Miehelle petauspatja on hyvä ja oli kallis , niin ei pysty ostamaan heti uutta !
    Mikä auttaisi ?
    Olen laittanut todella ohuen vanerin ( 1-1,5 mm) petarin ja runkopatjan väliin , mutta se tuntuu kovalta lonkissa 😅

    1. Hei!

      Topperi, eli petauspatja, lisää mukavuutta ja tukea sängyssä. Jämäkämpi petauspatja, kuten memory foam- tai lateksitopperi, voi tehdä sängystä tukevamman. Voit lisätä jämäkän topperin nykyisen patjan päälle parantaaksesi tukea ilman, että tarvitsee ostaa kokonaan uutta sänkyä/patjaa.

      Vanerin käyttö on liian kova ratkaisu emmekä suosittele sitä, joten jämäkämpi petauspatja on parempi vaihtoehto.

      Joissakin kaupoissa saattaa olla saatavilla myös petauspatjoja jaetulla kovuudella, jossa toinen reuna on kovempi kuin toinen.

      Toivottavasti tämä auttaa!

  2. Kiitos vastauksesta !
    Suosittelette siis toista petauspatjaa entisen , liian pehmeän petarin päälle ?!

    1. Emme laittaisi toista päälle, vaan ehdottaisimme uuden sopivan hankkimista. Jos tämä ei kuitenkaan ole mahdollista voi toisen petauspatjan laitttaminen vain toisen puolikkaan päälle olla ihan ok vaihtoehto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *